На открито заседание от 10:30 ч.,  КЕВР обсъди доклада относно

...
На открито заседание от 10:30 ч.,  КЕВР обсъди доклада относно
Коментари Харесай

Булгаргаз иска 17% поскъпване на природния газ през септември

На намерено съвещание от 10:30 ч.,  КЕВР разиска отчета по отношение на заявление от " Булгаргаз ” ЕАД за одобряване на цена на газа за месец септември 2022 година,  по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Очаква се окончателното нарастване, което ще внесем за месец септември, да бъде по-голямо от в началото декларираното, уточни по време на съвещанието Деница Златева, шеф на " Булгаргаз ". Тя сподели още, че работят за доста конкурентна цена за месец октомври поради стартирането на интерконектора с Гърция. Целта им е за октомври да реализират цена, която да е равна или по-ниска от цената за месец август.

Първоначалното предложение на " Булгаргаз ” бе природният газ да нарастне с още 6%  и да стигне до рекордната цена от 315.61 лева./MWh без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Иванов попита Златева при какъв показател TTF все още се ориентират за установяване на новата цена, която КЕВР би трябвало да утвърди на 1 септемери.  Златева уточни сумата от 270-275 евро.

На 1 септември КЕВР ще утвърди цената на газа за месец септември  на закрито съвещание от 15.00 ч., уточни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

" До края на септември 50% от техническия потенциал на газохранилището в Чирен ще бъде нагнетено с газ от " Булгаргаз ",  посочи още Златева.

Припомняме, че  природният газ нарастна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лева./MWh  (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. 

Тогава регулаторът изясни, че главната причина за високия растеж на цената за август е нарасналата цена на природния газ вследствие на експанзията на Русия в Украйна.



Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е към 350 лв. за мегаватчас.  Това сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева пред публицисти след края на откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране.  По думите й т ова е нарастване с към 17 % по отношение на цената за август, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Златева  повишаването на природния газ се дължи на нараствания борсов показател.

На въпрос до каква степен са стигнали диалозите с " Газпром ", Златева отговори, че  " Булгаргаз " като страна по контракта го извършва и всеки ден изпраща поръчки за доставки, само че получава удостоверение за нулеви количества за идващия ден. Тя разясни, че диалозите, които се водят все още, са на политическо равнище и публичният снабдител на този стадий извършва единствено в този момент съществуващия контракт с изпращане на поръчки. 

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " посочи, че нужните количества газ за септември са обезпечени. 

В микса за октомври са включени контрактуваните количества азерски газ, два частични карга полутечен природен газ, както и количество, което е било изтъргувано на аукциона на " Газов хъб Балкан " на " извънредно конкурентна цена " от доставчика, който е спечелил този търг, посочи Златева.

През октомври са включени общите месечни количества по контракт с азерския снабдител, има и обезпечен цялостен танкер с полутечен газ, както и в допълнение има пуснат аукцион за остатъчните количества на " Газов хъб Балкан ", който следва да се състои. " Там чакаме в действителност конкурентна цена, тъй като последните два търга демонстрираха, че ценовите предложения, които получаваме при открити процедури на " Газов хъб Балкан ", са в пъти по-добри,  отколкото авансово подписани контракти за други различни снабдители ", съобщи още Златева.

За доставките за ноември се разисква в " Булгаргаз " по какъв начин да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг интервал.   " Нашата съществена цел е да осигурим отоплителния сезон, което значи доставки до края на месец април. В началото на месец октомври ще сме подготвени и ще пуснем съответните процедури ", акцентира Златева. Тя увери, че " Булгаргаз " ще обезпечи нужните доставки.

На база на предварителните планове, в случай че стартират в точния момент доставките на азерски газ по интерконектора с Гърция, България ще се възползва по контрактуваните цени по дълготрайния контракт с този снабдител, и по предварителни планове цените ще бъдат по-ниски от оповестените за септември, добави изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР